Hotelity jobs
 

Hotely a reštaurácie bojujú s nedostatkom pracovných síl



Ako riešiť nedostatok pracovných síl? 6 krokov ako nájsť nového zamestnanca.

Poznáte to určite všetci. Zohnať spoľahlivých a zodpovedných zamestnancov je naozaj náročné všade. No skutočne tvrdým orieškom je oblasť hotelierstva, kde sa majitelia prevádzok už dlhšiu dobu trápia s nedostatok pracovných síl. Taká je situácia nielen u nás na Slovensku, ale aj všade inde v Európe.

Image title

„Zamestnanci v hoteloch a reštauráciách sú často vyhľadávaní aj pre prácu v iných službách či odvetviach. Pretože schopnosti ako pomáhať, plniť očakávania hostí alebo jednoducho im vytvárať pocit domova sa dnes často od zamestnancov požaduje v mnohých ďalších povolaniach. Druhým faktorom je skutočnosť, že cestovný ruch je jedným z najdynamickejších odvetví v Európe, čím sa ročne vytvárajú desiatky tisíc nových pracovných miest. Tie však niet kým obsadiť. Dôvod je prostý - nezáujem mladých ľudí o túto prácu,“ uvádza Marek Harbuľák, generálny manažér Zväzu hotelov a reštaurácií SR (ZHR SR).

Podľa aktuálnych štatistík sú kuchári, čašníci, chyžné a recepčné najviac vyhľadávanými pracovnými pozíciami v oblasti hotelierstva či gastronómie, pričom problém s ich nedostatkom cíti takmer každý prevádzkovateľ v HORECA segmente. Tým, že je na trhu práce v oblasti cestovného ruchu silný konkurenčný boj, krajiny západnej Európy riešia obsadzovanie pracovných miest vyššou mzdou. Na Slovensku tak dochádza k vysávaniu trhu práce. U nás totiž situáciu s nízkymi mzdami komplikuje aj vysoké daňové a odvodové zaťaženie. Slováci tak radšej, aj keď za fyzicky náročnejšou prácou, odchádzajú do zahraničia.

„Mnoho pracovných ponúk tak naši zamestnávatelia nedokážu napĺňať práve pre nezáujem zo strany zamestnancov. Hotelom, penziónom a reštauráciám sa nedarí pokryť vyšší dopyt po službách či zabezpečiť kvalitné doplnkové služby, pretože nemajú dostatok zamestnancov,“ uzavrel Marek Harbuľák.

Tak a čo teraz? Ako túto situáciu riešiť? Kde nájsť kandidátov?

Okamžité a jednoznačné riešenie tejto situácie nepríde šmahom čarovného prútika, no pomocné páky tu jednoznačne sú.

Tu je niekoľko krokov, ktoré môžete urobiť pre obsadenie pozície do hotela alebo reštaurácie.

1. Začnite vo vnútri organizácie

Ako prvé a najjednoduchšie riešenie je začať „doma“. Skúste hľadať medzi zamestnancami vášho hotela - niekedy máte toho dokonalého človeka priamo pod nosom. Možno je to chyžná, ktorá hľadá posun v kariére alebo recepčná, ktorá túži postúpiť na obchodné oddelenie. Zverejnite pozície na nástenkách v zázemí hotela alebo v kantíne a informujte manažérov jednotlivých oddelení. Títo by mali mať prehľad o „svojich“ talentoch už z pravidelných hodnotiacich pohovorov.

2. Referenčný program

Keď nenájdete nikoho v rámci vašej organizácie, povzbuďte svoj tím, aby vám pomohol. Jedným z najlepších spôsobov, ako nájsť kandidáta, je na základe odporúčania. Vaši zamestnanci môžu mať priateľa alebo kontakt, ktorý hľadá prácu. Zostavte motivačný program. Ak vám súčasný zamestnanec pomôže vyplniť pozíciu, ponúknite finančnú odmenu. Tá môže mať obmedzenia, napríklad nový zamestnanec musí zostať 90 dní (alebo aj dlhšie)...

3. Oslovte okolité hotely

Slovenský HORECA segment je veľmi malý a určite poznáte aj iných manažérov, opýtajte sa ich! Možno je aj pár hotelov, ktorým ste v minulosti „dohodili biznis“... Takéto vzťahy sú skvelým spôsobom, ako nájsť potenciálnych kandidátov. Môžu mať zamestnanca hľadajúceho prácu na plný úväzok alebo životopisy na zdieľanie. V žiadnom prípade však nekradnite zamestnancov zo susedných hotelov! To vám v dlhodobom horizonte len ublíži.

4. Choďte online

Internet je najpopulárnejším miestom na to, aby sa svet dozvedel, že obsadzujete pracovné miesto. V závislosti od typu pozície, pripravte rozpočet a stratégiu, ako túto informáciu komunikovať. Okrem štandardných všeobecných pracovných portálov sú na trhu aj špecializované portály ako slovenský www.hotelityjobs.sk, kde sú respondentmi len relevantní kandidáti z HORECA segmentu. Rovnako na Facebooku okrem svojej stránky môžete využiť inzerciu v špecializovaných skupinách ako Kuchári SK/práca, Čašníci barmani – práca atď.

5. Spolupráca s hotelovými školami

Pravdepodobne všetci ste už spolupracovali so študentami hotelových škôl, ktorí potrebovali získať prax. Aj keď veľa zamestnávateľov sa sťažuje na nezáujem zo strany študentov o profesiu, určite sa nájde pár šikovných adeptov, ktorých si môžete „odchytiť“ a ponúknuť im po skončení školy prácu na plný úväzok. Veľtrhy práce sú ďalšou možnosťou, ako získať nových spolupracovníkov.

6. Špecializované personálne agentúry

V prípade, ak obsadzujete pozície stredného a vyššieho manažmentu, kde je potrebná zvýšená miera diskrétnosti a individuálneho prístupu pri oslovovaní kandidátov, odporúčame využiť služby špecializovanej personálnej agentúry pre HORECA. Personálne agentúry je dobré kontaktovať aj v prípade, ak chcete nahradiť pracovníka na vyššej pozícii alebo ak nechcete dať konkurencii vedieť, že vám niekto z manažmentu odchádza.Veľkou výhodou takejto agentúry je hlavne šetrenie vášho času, keďže zaslaní kandidáti už prešli sitom pohovorov, preverovaním referencií a mali by teda spĺňať všetky vami definované požiadavky. Agentúry zvyčajne garantujú aj nájsť náhradníka, ak vami vybraný kandidát odíde v skúšobnej dobe, alebo sa s ním musíte rozlúčiť.

Existuje veľa ďalších nápadov a spôsobov, akými postupovať pri obsadzovaní pracovnej pozície. Nie je to vždy jednoduché, niekedy musíte pohovorovať 20 až 50+ kandidátov, kým nájdete toho správneho. Držíme palce!

Ak sa chcete s nami podeliť o svoje skúsenosti, alebo máte akékoľvek otázky, kontatujte nás na praca@hotelity.sk


publikované dňa: 6.2.2018