Hotelity jobs
 

Pohovor na pozíciu v reštaurácii. Dá sa na neho pripraviť?



Spôsob, ako presvedčiť manažéra o vašej túžbe po tomto povolaní, sú aj vhodne položené doplňujúce otázky. Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

Prijímací pohovor do reštauračného zariadenia je v princípe taký istý ako na akékoľvek iné miesto. Musíte prejaviť skutočný záujem. A možno ešte väčší, pretože práca v reštaurácii nie je pre hocikoho. Váš záujem musí byť priam hmatateľný.

Image title

Na pohovore buďte úprimný, no nie zas priveľmi. Neverili by ste, čo všetko sa personalisti pri pohovorovaní kandidátov dozvedia. Či už ste prežili milostnú aféru so šéfkou alebo ste sa nemohli pripraviť na interview, pretože ste sa od piatka do nedele zabávali s kamarátmi, tieto detaily si nechajte pre seba.

A keď sa už uchádzate o miesto v reštaurácii, v žiadnom prípade nehovorte, ako Vás práca s ľuďmi unavuje. Práca v reštauračnom zariadení je najmä o komunikácii, trpezlivosti, sebaovládaní... a o ľuďoch!

Spôsob, ako presvedčiť manažéra o vašej túžbe po tomto povolaní, sú aj vhodne položené doplňujúce otázky. Čítajte ďalej a dozviete sa, na čo sa pýtať a na čo naopak nie.

Otázky, ktoré sa určite nebojte položiť

Čo sa odo mňa očakáva počas skúšobného obdobia?

Takto položená otázka vyznie, akoby ste už boli prijatý, a to nie je na škodu. Ukážete tým, že premýšľate dopredu a na svojej vytúženej pozícii sa už vidíte. Ak sa opýtate, čo sa od vás očakáva do skončenia skúšobnej doby, manažér zariadenia bude vidieť, že ste orientovaný na cieľ a chcete v novej práci uspieť. Taktiež si ozrejmíte, či práve toto reštauračné zariadenie je pre Vás to pravé a či sa stotožňujete s jeho zamestnaneckou politikou.

Ako sa meria úspech na tejto pozícii?

Táto otázka výborne nadväzuje na predchádzajúcu. Opäť, manažér, ktorý s Vami vedie pohovor, bude vidieť, že máte skutočný záujem uspieť na tejto pozícii a robiť si svoju prácu čo najlepšie. A akým spôsobom to môžete dosiahnuť. Určite je pre Vás zaujímavé vedieť, či budete ohodnocovaní na základe tvrdých čísel predaja alebo na základe spätnej väzby od zákazníkov.

Aké sú výzvy, ktorým budem čeliť na tejto pozícii?

Ak sa opýtate na výzvy práce v reštaurácii, ukážete, že si uvedomujete náročnosť tejto práce. Manažérovi dáte najavo, že ste výzvam otvorený, nebojíte sa zdolávať prekážky a ste schopný hľadať riešenia. Práca v reštaurácii je plná prekvapení, aj nepríjemných, a touto otázkou ukážete, že o tom viete.

Otázky, ktorým sa na prvom kole prijímacieho pohovoru radšej vyhnite

Môžete mi povedať niečo o benefitoch na tejto pozícii?

Uvedomte si, že na prvom kole pohovoru je prinajmenšom predčasné pýtať sa na benefity. Nechcite zapôsobiť tak, že Vás zaujímajú len výhody. Radšej sa opýtajte, čo môžete Vy spraviť pre to, aby ste reštaurácii dopomohli k lepším výsledkom.

Koľko dovolenky budem mať ročne?

Tu platí v podstate to isté, čo pri predchádzajúcej „zakázanej“ otázke. Ukážte svoj záujem a túžbu byť súčasťou tímu a nepýtajte sa hneď na úvod, kedy môžete z práce „ubziknúť“.

Tip na záver

Keď budete na pohovore vyzvaní, aby ste kládli otázky, neodpovedajte, že otázky budete mať až po nástupe do práce. Ak vôbec prácu s takto pasívnym prístupom získate, môže byť už neskoro klásť otázky. Ak viete, že Vám v strese nenapadne žiadna doplňujúca otázka, neváhajte si ich pripraviť na papier. Ukážete tým, že ste pripravený a že ste na pohovor nešli len tak „okolo“.

Článok spracoval: HOTELITYJOBS Team



publikované dňa: 22.7.2016