Hotelity jobs
 

Manažérske funkcie v hoteli, na ktoré sa môžete vypracovať aj vy



Inšpirujte sa príbehmi manažérov, ktorí dokázali, že sa to dá.

Riadiť, organizovať, manažovať – to skrátka nie je náplň práce, ktorá každému hneď tak padne do lona. Bez obrovského úsilia a predošlých skúseností. Obzvlášť to platí pre oblasť hotelierstva či gastronómie, kde panuje tvrdá konkurencia a na pomyslenom profesijnom rebríčku je naozaj ťažké šplhať sa. Každý z manažérov hotela určite má vlastný príbeh, ktorý dokazuje, o akej dennodennej drine tu hovoríme.

  

Image title

No dá sa to! A po príklad, kedy sa úplní začiatočníci v hotelierstve dostali na kľúčové manažérske funkcie, netreba zachádzať nikam ďaleko. Tak napríklad známa je kariéra Štefana Packu, ktorý to z pozície učňa - čašníka cez kuchára a prevádzkara dotiahol až na riaditeľa špičkového tatranského hotela. Kým sa prepracoval až na vrchol rebríčka - riaditeľa hotela Grand v Jasnej, trvalo mu to 43 rokov.

Faktom je, že dnešní mladí ľudia nemajú veľmi jasno pri výbere svojej budúcej profesie. Mnohí nerozhodní idú na humanitné smery a po skončení školy aj tak nepracujú v oblasti, ktorú vyštudovali. Podľa dát personálnych agentúr až 40 percent absolventov škôl pracuje mimo svojho odboru. Navyše, ani rodičia neposielajú svoje deti na odborné školy vyučiť sa konkrétnemu remeslu, pretože mienka verejnosti o takých pozíciách ako čašník, kuchár či dokonca recepčná je nízka. A pritom sa hovorí a možno v dnešnej dobe to platí o to viac, že remeslo má zlaté dno. Práve skúsenosti v segmente HORECA sú momentálne veľmi žiadané, napríklad kvalitná a profesionálna gastronómia zažíva boom a má vysoký kariérny potenciál. Takže aj v takej oblasti, ako je hotelierstvo, sa dá dosiahnuť pozoruhodný úspech. Najmä ak si človek ide za svojim cieľom a je ochotný niečo pre prácu aj obetovať. 


Vlado Domin

Inšpiratívnym je určite príbeh, ktorý napísal život Vladimíra Domina. Spolu s kamarátom odišiel za prácou čašníka do Anglicka. Pracoval v Langhame - londýnskej perle hotelierstva, potom si našiel prácu v Phyllis Court Clube ako barman, vyskúšal aj fine dining v reštaurácií Vanilla Pod v Marlow; v Anglicku strávil celkovo štyri roky. Táto skúsenosť bola pre neho odrazovým mostíkom na rôzne pozície takých zvučných hotelov v zahraničí ako Kempinski San Lawrenz na ostrove Gozo, indický Hilton Shillim a dokonca Six Senses Ninh Van Bay Vietnam, kde obsadil pozíciu F&B Manažér a vo svojom tíme má päťdesiat vietnamských kolegov. Krásny rezort s malebnou plážou, na ktorej sa nachádza päťdesiatdeväť víl. Tomu sa vraj hovorí raj...


Hrnciarik

Zaujímavá je ale aj kariéra Radovana Hrnčiarika, ktorý je zakladateľom a majiteľom spoločnosti Rusticana s.r.o..Začal ako čašník, pričom pracoval v rôznych baroch a reštauráciách, skúšal rôzne miesta a mestá. Až po čase sa stretol so skutočnými odborníkmi na pizzu, ktorí ho zaučili do tajomstiev tohto typicky talianskeho remesla. Dnes sám prevádzkuje reštaurácie siete Rusticana vo Zvolene s profesionálnym zameraním na pizzu a taliansku kuchyňu, ako aj pravú slovenskú Kolibu Rusticana v Nemeckej.

Prešovčan Peter Dia zas zamieril na výletné námorné lode a ako každý našinec začínal ako podávač uterákov pri bazénoch a pomocník ochranky pri naloďovaní pasažierov. Zakrátko si ale povedal dosť a išiel študovať do námornej školy v poľskej Gdyni. Dnes je prvým dôstojníkom na lodi lídra zábavného priemyslu, spoločnosti Disney Cruise Lines.

 Peter DiaPeter Dia

Aj táto malá ukážka inšpiratívnych príbehov dokazuje, že pokiaľ si človek ide za svojim cieľom, dokáže sa dopracovať naozaj vysoko... V ďalšej časti sa o svoje skúsenosti podelia manažéri špičkových hotelov, ktorí to dotiahli na vrcholové pozície.




publikované dňa: 19.2.2017