Hotelity jobs
 

Návrat sme nazavrhli.

Pracovný portál Hotelityjobs.sk, ktorý sa a špecializuje na pracovné pozície v oblasti HoReCa a cestovného ruchu robil medzi svojimi kandidátmi prieskum „O návrate“ (O tom, prečo sa naši hotelieri vrátili z pôsobenia v cudzine na Slovensko, alebo prečo sa sem vrátiť chystajú, či nevrátia).

Prečítajte si ďalší z príbehov, tentokrát sa so svojimi skúsenosťami v zahraničí podelí Drahomír Širůčka.

Drahomír Širůčka

Je to už viac než 10 rokov, čo som doma oznámil, že odchádzam do zahraničia. Výber padol na Anglicko. Krajinu, ktorá ponúkala možnosti uplatnenia na pracovnom trhu i bez skúseností, ale hlavne príležitosť naučiť sa jazyk v prirodzenom prostredí. Od začiatku som však vedel, že to pre mňa bude len prechodný pobyt. Anglická anabáza nakoniec trvala niečo vyše roka a splnila vytýčený cieľ. S nadobudnutou znalosťou jazyka som sa rozhodol pre štúdium a prácu v Českej republike.


Hneď prvý deň po príchode do Prahy som našiel inzerát, kde hľadali človeka s aktívnou znalosťou angličtiny na recepciu hotela. Zdalo sa mi, že by to mohla byť dobrá brigáda k štúdiu. Po telefonickej dohode a absolvovanom osobnom pohovore som sa už druhý deň zaúčal na mieste, ktoré vlastne rozhodlo o mojej kariére hneď niekoľko krát a kam som sa dostal úplnou náhodou.

Villa Schwaiger bola tou dobou „dobrou“ adresou hlavne kvôli reštaurácii Le Bistrot De Marléne, ocenenou michelinským BIB Gourmand už od prelomu tisícročí. Do teraz si pamätám prvú samostatnú nočnú zmenu, kedy k nám do reštaurácie prišiel pán prezident Václav Havel s rodinou a ja som mal možnosť sa s ním rozprávať. O mojej kariére bolo rozhodnuté.

Prvé tri roky som zbieral skúsenosti na recepcii tohto menšieho hotela, kde nočný auditor na zmene pracoval sám a riešil všetko od rezervácií, až po pripravovanie prístelok alebo vysávanie, ak si to situácia vyžadovala. Tieto roky považujem za malú vysokú hotelovú školu môjho života.

Zmena majiteľa Villy Schwaiger bola pre mňa impulzom pohnúť sa kariérne ďalej. V tom čase prebiehal nábor do preopening tímu prvého hotela legendárnej značky Buddha-Bar, ktorý som úspešne absolvoval. Zmena bola značná, no našiel som profesionálne prostredie v ktoré som dúfal. Celá príprava otvorenia bola niečím výnimočným a dovolila mi znovu sa naučiť niečo nové, všetky tie procesy, ktoré predchádzajú veľkolepej opening párty a následnej prevádzke.

Po niekoľkých mesiacoch práce na recepcii som sa z pozície Hotel Coordinator posunul na pozíciu Assistant Front Office Manager, ktorú som zastával zhruba 3 roky, než prišla ďalšia možnosť kariérneho rastu. Gastronómia ma priťahovala už dlhšiu dobu, preto som so spoločníkom začal prevádzkovať kaviareň a v tomto obore sa i vzdelávať. Po prevzatí pozície F&B Managera som prevádzku opustil a plne sa venoval Buddha-Bar hotelu a Siddharta Café.

Traduje sa, že mladý človek, ktorý sa chce kariérne vyvíjať, by mal meniť pozície zhruba v 3 až 5 ročných intervaloch. Keďže v tom čase som cítil, že prichádza môj čas, rozhodol som sa prijať výzvu na znovuotvorenie hotela, kde som kariéru naštartoval.

Toto obdobie je tým najkrajším v mojom doterajšom profesijnom živote. V priebehu 3 mesiacov sme dokázali znovuotvoriť Villu Schwaiger a postaviť základy na ktorých úspešne fungujeme už tretím rokom. Čo ma obzvlášť teší je, že pôvodní členovia tímu kariérne rastú a začleňujú sa na vyššie pozície v iných hoteloch, pričom sme stále zostali v kontakte.

Takže som opäť vo Ville Schwaiger a súčasne pôsobím aj ako supervízor prevádzky hotela Rehavital v Jablonci nad Nisou, ktorý patrí do skupiny Daramis Hotel Group.

Moje najšťastnejšie profesijné obdobie sa prelína i s tým súkromným, kedy sa mi podarilo založiť rodinu a vybudovať domov tu v Prahe. Nad sťahovaním na Slovensko sme ale niekoľkokrát uvažovali a tento nápad sme stále úplne nezavrhli. Priťahujú nás hory a príroda, ktoré sú nádherné ako pre život, tak i na prevádzku ubytovacích a gastro zariadení s odpovedajúcou kvalitou. Uvidíme teda, čo prinesie ďalšie obdobie môjho života.

Na záver by som rád dodal, že okrem šťastných náhod je dôležité, koho v živote stretnete a bude tak formovať vašu budúcnosť. Ja som mal možnosť pracovať s inšpiratívnymi osobnosťami pražského hotelového sveta, napríklad Monikou Hilm, GM Parkhotelu Praha, alebo Veronikou Fajčíkovou, GM Buddha-Bar Hotel Prague, ale i mnohými ďalšími, ktorým vďačím za to, že pracujem v tomto často zložitom, no krásnom odbore.